Familie Daniels-Buist

Hieronder het gezin van onze overgrootouders, Izak Buist en Trientje Muller. Ze woonden in Dorkwerd wat onder Hoogkerk viel, dus vlak bij Groningen. Namen van de kinderen in leeftijdsvolgorde: Pieterke(1880), Klaaske(1882), Arend(1884), Jantje(1886), Martje(1888), Auktje(1890), Jacoba(1893), Jan(1897) en Gerrit(1898).
In 1905 ging Arend voor de 1e keer naar Grand-Rapids. Op bezoek bij een vriend. In de passagierslijsten van aankomende emigranten op Ellis Eiland zijn de aankomsten terug te vinden. In 1906 voor de 2e keer en in 1912 weer. Met een andere boot kwam in 1912 de rest van het gezin ook naar Grand-Rapids. Vast overgehaald door de verhalen van Arend.

Oma (Pieterke) en Klaaske waren al getrouwd en bleven met hun gezinnen in Nederland achter. Ze zouden hun broers en zussen nooit weer zien. Tante Tine (zus van pa) is later bij de neven en nichten in Amerika op bezoek geweest. Ook bij tante Kiny en oom Geert die omstreeks 1950 naar Canada New Brunswick geëmigreerd waren. Ze gedroeg zich daar zo onaangenaam dat de kinderen van tante Kiny vroegen of alle mensen uit Nederland zo waren.

Onze overgrootouders Izak Buist en Trintje Muller met hun kinderen Pieterke, Klaaske, Arend, jantje, Martje, Auktje, Jacoba, Jan en Gerrit. Hier in ongeveer 1901. In 1912 emigreerden ze naar Grand-Rapids (Michigan USA). Pieterke en Klaaske waren reeds getrouwd en bleven achter. Izak was toen al 57 jaar oud en de jongste, Gerrit 14. Arend was in 1905 en 1906 al gegaan en in 1912 weer. Ook Homan verloofde van Jantje zat op die boot 1n 1912.

Onze overgrootouders Izak Buist en Trientje Muller met hun kinderen Van links naar rechts: Auktje, Pieterke, Jan(met pet), Martje, oma Trientje, Jantje, Gerrit, Jacoba, Klaaske, Opa Izak en Arend. Hier in ongeveer 1901. In 1912 emigreerden ze naar Grand-Rapids (Michigan USA). Pieterke en Klaaske waren reeds getrouwd en bleven achter. Izak was toen al 57 jaar oud en de jongste, Gerrit 14. Arend was in 1905 en 1906 al gegaan en in 1912 weer. Ook Homan verloofde van Jantje zat op die boot 1n 1912.

Opa Daniel Daniels was enig kind. Zijn vader Berend Daniels was getrouwd met Aukina van der Veen weduwe van Harm Houwen. Waarschijnlijk was Berend daar knecht die dus toen boer werd. Opa had een halfbroer, Remmelt en een halfzus, Aaltje. Remmelt overleed toen hij 23 was. Aaltje was de oudste en 9 jaar ouder dan opa. Ze trouwde en wij hoorden nooit iets van ze. Via Aukina van der Veen zijn wij verwant met de Oostfriese- en Groningse hoofdelingen. (Zie de stamboom die in de tak van Aukina terug gaat tot 1246, het geboortejaar van Hayo Ripperda. Stamboom)

Ik was 10 toen opa op zijn 82 aan de gevolgen van een beroerte overleed. Ik weet nog dat hij half verlamd in de voorkamer waar wij altijd in de bedstee sliepen, in een ledikant voor het raam lag.

Pa’s (Berend) oudste zus Tine, is nooit getrouwd. Pa zei dat ze zich te goed vond voor alle jongens die bij haar in de buurt kwamen. Ze heeft opa en oma altijd verzorgd en toen oma een jaar na opa overleed en de boerderij verkocht werd, kreeg ze een baan in het Winschoter ziekenhuis in de linnenkamer. Ze is nog wel bij ons in Emmeloord op bezoek geweest toen Geert-Willem net geboren was in 1970. Niet lang daarna is ze aan borstkanker overleden.

Tante Kiny, de lievelingszus van pa was getrouwd met oom Geert Ketelaar. Toen wij in Vlaardingen woonden(1950) zijn ze naar Canada geëmigreerd. Ze hadden toen drie dochters. De 4e is in Canada geboren. Tante Kiny is in 1967 aan borstkanker overleden. Ze was nog maar 54. Toen Ma overleed heb ik nog contact gehad met de oudste dochter die Jacky genoemd werd maar officieel Jacoba heet.
Voor ze emigreerden hadden ze een boerenbedrijf in Gieterveen. We hebben er nog wel gelogeerd voordat Nell geboren was.

Oom Izak was 10 jaar jonger dan pa maar ze konden goed met elkaar opschieten. Hij was getrouwd met Anna van der End en ze woonden eerst in Suameer bij Bergum en later in Apeldoorn. Koop en ik zijn samen nog een keer van Heerenveen naar Apeldoorn gefietst om daar een weekje te logeren.

In pa zijn jonge jaren was zijn neef Wiebe Saartjes die op dezelfde dag jarig was maar twee jaar jonger, zijn beste vriend.