Bouw van de SOF Siskiwitbay

In oktober 2020 heb ik de tekeningen in pdf-formaat van de Siskiwitbay van Brian Hansel gekocht en op ware grootte laten afdrukken in de copy-shop. Gelukkig was er toen geen lock down voor covid-19.

WRC (western red cedar) was me te duur en daarom heb ik vuren planken gekocht. De planken waren maar 3 meter lang dus er moest gelast worden. Op de lintzaag heb ik eerst de planken in de lengte verzaagd in gangboord-, kiel- en kimlat-afmeting. De engelse termen zijn ‘guwale, ‘keel’ en ‘stringer’. Verderop zal ik deze engelse termen gebruiken.
Voor het lassen heb ik een hulpstuk gemaakt voor op de lintzaag. Hiermee kun ik de latten allemaal op dezelfde schuinte afzagen zodat ik ze weer recht aan elkaar lijmen kon. Het lijmen is gedaan met spleetvullende PU-lijm.
Er zaten in de planken toch nog verscheidene noesten waardoor extra lassen gemaakt moesten worden.

De tekeningen van de spanten (frames) uitgeknipt en op multiplex geplakt en grof uitgezaagd met de decoupeerzaag. Hierna beter uitgezaagd met de lintzaag en met de vast opgestelde bandschuurmachine precies geschuurd. Kanten gebroken (randen iets ronder gemaakt) met het handschuurblok. Achteraf had ik dit beter met de router kunnen doen want de randen zijn wat te scherp gebleven. Ook de lange delen had ik beter met de router kunnen afronden.
(Brian Schulz geeft in zijn YouTube filmpjes aan dat het ook niet te rond moet zijn omdat er dan zand en kleine steentjes tussen de huid en de latten kunnen komen.)

De uitsparingen in de frames voor de lange delen heb ik daarna precies uitgezaagd.
Als bouwbalk (strong back) heb ik de balk gebruikt die voor de Night Heron was gemaakt.
De steunen voor de frames opgesteld en de frames er op de juiste hoogte aan vastgezet. Ook in lengterichting goed uitgelijnd. De voorste en achterste brackets moesten aangepast worden om ruimte te maken voor de stringers.

De gunwales en de onderste stringers moesten met de verfafbrandföhn flink heet gestookt worden om de juiste twist en buiging te krijgen maar dat lukt prima. De gunwales en de bovenste stringers met deuvels vastgezet aan de stevens. Daarna alles vastezet met bindsels. Hiervoor heb ik de ‘flat waxed artificial sinew’ gebruikt die ook Jeff Horton van Kudzucraft levert. Ook het polyester doek (9 oz tight weve) heb ik bij hem gekocht.

In voor en achtersteven heb ik katrollen vast gezet voor lijnen om drijfzakken onder het voor- en achterdek te kunnen trekken.
De kuiprand is gemaakt van drie lagen multiplex. De bovenste groter om een rand te krijgen voor het spatzeil. Rondom van gaatjes voorzien om het doek te kunnen vastnaaien. Niet met een losse ring onder het doek waar de bovenste helft dan opgeschroefd wordt zoals Jeff Horton beschrijft. Liever had ik een met stoom gebogen kuiprand gemaakt maar het juist hout ontbrak me.

Toen het frame klaar was heb ik het geheel gelakt met wasbenzine verdunde bootlak. Dat trekt goed in het hout. In de meeste voorbeelden bewerken ze het frame met olie.

Het doek van de huid er op genaaid zoals Jeff Horton laat zien in zijn YouTube filmpjes ‘building Shad#5 en #6’. Het dek is genaaid met de ‘double corded stitch’ en de stevens
eerst met de stiksteek en daarna afgewerkt met de ‘whip stitch’.
Na het naaien zate in het dek en vooral om de kuip behoorlijk wat plooien die ik er met het strijkijzer gelukkig goed uit kon strijken (heat shrinking).
Het doek zit er redelijk strak omheen maar ik ben benieuwd of het strak genoeg is.

Hieronder een fotogalerij van de bouw.

Naar het eindresultaat: