Rondje Drachten-Polderhoofdkanaal-Boorn-Kromme Ee-Drachten

Op zondag 3 september 2017 maakten we (vier leden van kanovereniging ‘De Frosken’ te Drachten) een tocht door het polderhoofdkanaal. Het was zo’n beetje de laatste kans dit jaar omdat het na 15 september gesloten is voor de pleziervaart. Er wordt dan niet meer geschut.

Vooraf had ik het idee dat het een saaie tocht zou worden door zo’n recht kanaal maar dat viel heel erg mee. Het was een prachtige tocht met Janneke Nijholt, Jan Faber, Frans Seerden en Daan Daniels (ik dus).

We vertrokken om half tien van de steiger bij de kanoloods richting De Veenhoop waar we linksaf (bakboord uit) gingen naar de sluis. Frans meldde ons per sms aan en het licht ging direct op groen waarop de deuren open gingen en we naar binnen konden varen. Het schutten duurde een kleine 20 minuten. Janneke nam wat foto’s van ons in de sluiskolk.

Halverwege het rechte stuk voor de bocht bij Nij Beets hielden we een koffiepauze. Daarna door Nij Beets naar de sluis aan de zuidkant waarlangs we op het Nijdjip kwamen. Voor deze sluis moest op een knop gedrukt worden. Hierna ging het licht weer direct op groen en de deur open. Dat geluk heb je als de laatste schutting jou kant op was.

Het stuk over het Nijdjip was prachtig. Na een paar bochten waar het Alddjip instroomt wordt het de Boorn. Dus door Oldeboorn naar Nes waar we voor de brug weer een pauze namen.

Verder via de Zeilroede, Wijde Ee en Sietebuurster Ee naar de Kromme Ee om daar nog even een pauze te houden. Dan door naar de kanoloods in Drachten waar we om zes uur aankwamen.

Al met al een prachtige tocht van een dikke 42 km.

Terug naar Dagtochten

Hieronder een fotogallerij. Als je een foto aanklikt kun je met de pijlen links en rechts door
de voorraad heen stappen. Het kruisje linksboven om te stoppen met foto’s kijken.
Foto’s gemaakt door Janneke Nijholt.