Van Greve tot Meppen

Begin juli 2002

Samen met Jan Honig maakte ik in 2002 de eerste tocht in Duitsland. We hadden gekozen voor de Eems (Ems).
Met twee auto’s naar Lingen, wat ons eindpunt zou zijn en dan met één auto verder naar Greve.
Onder het viaduct bij het zwembad vonden we een mooie plek om de kajaks te water te laten. De auto kon mooi onder het viaduct blijven staan.
Thuis had ik al even geoefend om alle bagage in de kajak te krijgen. Dat lukte alleen als ik nog twee waterdichte zakken op het achterdek zou laden.

Terwijl ik bezig was met inpakken maakte Jan even een lekkere frisse duik. Jan heeft altijd veel minder spullen mee dan ik. Hij zit liever ergens om verlegen ik zit er liever mee verlegen, maar het kan wel met wat minder spullen.
Het inladen gebeurde direct na een stuw maar toen we net een paar meter gevaren hadden ontdekten we dat er nog een stuw was. Bordjes langs de kant met waarschuwingen voor levensgevaar.
Uit de kajaks gestapt en die aan een touw over de stuw laten gaan. Ging prima, hoefden we tenmiste niet weer alles uit te laden. Mijn kajak volbeladen tillen is geen optie. We zijn wel sterk genoeg maar ik weet niet of de kajak dat ook is.

Het eerste stuk van de Ems vonden we saai. Hoge walkanten met weinig mooie begroeiing. Een eind voor Rheine waar we moesten schutten (zelfbediening) werd het beter.

Het regende toen we door Rheine kwamen bijna de hele dag. We hebben nog een tijdje onder het viaduct tussen de twee sluizen geschuild maar na een halfuurtje zijn we lopend Rheine ingegaan om in een restaurant lekker op te warmen.
Het schutten was een zwaar karwei. De rinketten gingen niet zo makkelijk op en neer. Bij de tweede sluis weigerden ze dienst toen we klaar waren met schutten. We konden de sluis niet meer in zijn wachtstand krijgen dus de volgende bezoekers hadden een probleem. Nog geprobeerd om de ‘Behörden” te bellen maar dat is niet gelukt.

Op een gegeven moment waren we bij Lingen maar we herkenden het niet zodat we te ver voeren. Toen zijn we maar door gepeddeld naar Meppen vanwaar Jan de auto ging ophalen door met de trein naar Lingen te gaan.

Al met al een heel mooie tocht waar we veel te weinig foto’s van hebben gemaakt.

 

Van Meppen tot Leer