Grosse- of Märkische Umfahrt (Dahme en Spree) (eind aug 2013 en juni 2015)

In het voorjaar (2013) stond het water te hoog om de Maerkische Umfahrt te doen. Het alternatief was mooi (zieVan Prieros naar de Scharmützelsee en terug (juni 2013)) maar
de Spree bleef roepen. Eind augustus hadden we tijd en hebben we de tocht in zeven dagen
gemaakt. Het was mooi maar we misten de vogelgeluiden uit het voorjaar. Daarom hebben we het in juni 2015 nog een keer gedaan. Beide tochten gestart en beëindigd in Prieros op camping “Am Mühlenfliess”.

De tocht in 2013 peddelden we gemiddeld 26 km per dag. Dat is prima te doen maar je moet dan wel zes tot zeven uur per dag peddelen. In 2015 deden we het kalmer aan. Jan had nog steeds last van zijn schouder en mijn evenwicht is niet in orde dus wat meer rust was welkom.

Het is echt een groot verschil tussen najaar en voorjaar. Veel, echt veel meer vogelleven. In het najaar mis je de karekiet echt. Deze kleine lawaaischopper laat zich alleen maar horen in het voorjaar. In het najaar hebben we wel veel kraanvogels gezien. De eerste nacht van de tocht brachten we door op het eiland in de ‘Köthener See’. Eerst hadden we niet door dat we het trompetteren van kraanvogels hoorden. We dachten dat de ganzen een wat eigenaardig geluid maakten. Voorbij de noordwestelijke uitgang naar het ‘Dahme-Umfluhtkanal’ was er een grote groep kraanvogels die zich klaarmaakte om op de wieken te gaan. Een pracht geluid en een pracht gezicht. Maar verder geen vogels behalve eenden en zwanen in het najaar en misschien een verdwaalde visarend.

Naar de tocht van 2013

Naar de tocht van 2015