Dag 5

Naar Dag 4 Naar Dag 6

Zaterdag 9 juni 2012
(Van de Zotsensee via Canow, Elbogensee en Fürstenberg naar Stolpsee; 35,5 km; subtotaal 155,4 km)

Traject Dag 5

Traject Dag 5

’s Ochtends werden we opgevreten door de mugjes. We besloten om een ander plekje te zoeken voor het ontbijt. Dus inpakken en wegwezen.
Op het punt waar de Mössensee overgaat in de Vilzsee was een mooi plekje vlak om de hoek aan de Vilzsee. Jan kwam maar niet opdagen. Het bleek dat hij vlak voor de punt een IJsvogel nest had gezien. Hij zat gehurkt op een uitstekende boomstam om het beest te fotograferen. Hij had het bijna voor elkaar toen een motorbootvaarder het ook een mooi plekje vond om te ankeren en de vogel was gevlogen. Een half uur zitten en dan nog niks.

Na het ontbijt besloten we om niet via Fleetermühle en Wüstrow te varen maar via Diemitz en Canow. Vlak voor het schutten in Diemitz werden we ingehaald door een boot van de waterpolitie. In de sluis kwamen we vlak achter ze te liggen. Vanuit de politieboot
werd steeds gefilmd. Op een gegevenmoment kwam een van de agenten naar ons toe en bewonderd mijn Night Heron (zelf gebouwde kajak). Het bleek de persvoorlichter van de waterpolitie uit Waren te zijn. Ze waren een film aan het maken over het gedrag van de watersporters en interviewden steeds boottoeristen.
De man had erg veel belangstelling voor mijn kajak. Hij wist er veel van. Had een dochter in Amerika en daar had hij voor het eerst kennis gemaakt met stripbouw.

Ik was allang blij dat hij niet controleerde of wij wel aan de voorschriften (naam van de boot en naam van de eigenaar) voldeden. Ik had de naam van de boot met viltstift op de romp geschreven en achterop de plaats van herkomst, maar het bleek niet goed watervast te zijn en was al bijna onzichtbaar.
Op het meer erna praaiden ze een tegemoet varend vlot met huisje en buitenboordmotor. Er vaart een hele huurvloot van dat soort bootjes in het gebied. Eerst vond ik dat het er niet uit zag, maar het went en het lijkt me een heel comfortabel vakantieverblijf.

Na Diemitz kwam Canow. Na het schutten weer even aangelegd om wat boodschappen te doen. Daarna verder naar de Elbogensee en Fürstenberg.
In Fürstenberg via de Fisch-Kanupass naar het volgende lagere niveau. Vlak er na ligt de kampeerplaats maar daar was alles gesloten, ook de toiletten dus maar verder. De Fisch-Kanupass is iets bijzonders zoals uit dit stukje blijkt:

Der Fisch-Kanu-Pass
Eine Attraktion ist der Fisch-Kanu-Pass (Kanu-Rutsche) in Fürstenberg/Havel. Ein Bauwerk, welches die lineare Durchgängigkeit für Fische in der sonst staugeregelten Havel verbessert sowie eine barrierefreie Passage für Wassersportler ermöglicht.
Die borstenbesetzte Fischauf- bzw. –abstiegsanlage und gleichzeitige Nutzungsmöglichkeit für Kanuten bietet dem muskelbetriebenen Wassersport bei der Überwindung der Staustufe Fürstenberg/Havel eine willkommene Alternative und Gaudi, zu der oft mit Wartezeiten verbundenen Schleusung und eine Abgrenzung zur Berufsschifffahrt.
Einfach ankommen, Paddel verstauen, sich dann mit der maßvollen Strömung durch den Pass treiben lassen und am Ende der ca. 50 m langen Fahrt wieder mit Muskelkraft selbst Fahrt aufnehmen. Ein Spass, den man sich nicht entgehen lassen sollte!
In entgegengesetzter Richtung, also “havelaufwärts”, können die Boote durch jedermann getreidelt werden. Man zieht sie einfach vom parallel verlaufenden Fußgang aus hoch. Durch den Fisch-Kanu-Pass werden die Boote direkt an den Stadtkern herangeführt.
Ein nachfolgender Wasserwanderrastplatzes ermöglicht einen stadtkernnahen Aufenthalt für Kanuten. 50 m sind es von hier aus dann zum Stadtzentrum und zur Touristinformation.

Op de Stolpsee een mooi wildkamperplekje gevonden. E. Jübermann geeft de mooie plekjes goed aan op zijn kaarten.

Naar Dag 4 Naar Dag 6