Camping de Kluft / Weerribben

Op woensdag- en donderdagnacht stond ik met mijn tentje op het trekkersveldje van camping de Kluft in Ossenzijl. Vorig najaar ben ik nog even een dagje in de Weerribben geweest met een groep van de Frosken uit Drachten maar verder kom ik er niet veel meer. Vroeger toen ik nog aan de Nieuweweg in Scherpenzeel woonde, was het mijn vaargebied en kwam ik er bijna elke week ’s zomers. Ik kampeerde daar dan ook wel eens wild, maar omdat het zoveel drukker is geworden durf ik dat niet meer aan, dus maar een paar nachtjes op de Kluft want kamperen is de helft van de lol.
Woensdag eerst nog even van af de parkeerplaats na de camping gevaren omdat ik er pas na tweeën terecht kon.

Kajak bij tentje met tarp en stoel op het trekkersveld van camping de Kluft in Ossenzijl

Uitzicht over het trekkersveld vanaf de tent op plaats 34o


Op donderdag na de onweersbuien de kano langs het trekkersveldje te water gelaten. Bij het instappen verloor ik helaas mijn bril en bijna mijn hoed, maar die blijft gelukkig drijven.
Instappen en uitstappen zijn altijd de gevaarlijke momenten. Ik moet er maar geen gewoonte van maken om te kapseizen bij het instappen.
Hoewel het de besten kan overkomen. In 2017 bij de Havel-plünnenfahrt ging er ook een ervaren kajakker om bij het instappen en vorig jaar iemand die zich net van droge kleren had voorzien, voor de tweede keer.
Het was weer mooi in de Weerribben, nog heel weinig bootje huurders, alleen een paar op de aangegeven routes.
Omdat ik er vroeger heel veel kwam, zoek ik meestal wat andere routes. Op donderdag ben ik er bijna helemaal omheen gevaren. Dat is bijna 19 km en prachtig stil al zitten er niet veel bochtjes in.
Op het rechte stuk, parallel aan de Blankenhammerdijk waren de lui van Staatsbosbeheer bezig met het opnieuw afsluiten van stukken water door palen te slaan met daaraan dwarsbalken zodat de vaarweg geblokkeerd was.
Jaren geleden in de tijd van het rietsnijden kon ik bijna overal komen omdat de rietsnijders de balken dan voor zichzelf open hadden gezet.
In het smalle deel kwam ik een werkboot met daarop een kraan tegen. Ze voeren heel langzaam maar ik moest me vastgrijpen aan het riet van de walkant om niet naar de boot toe gezogen te worden.

Rondje rond de Weerribben vanuit de Kluft in Ossenzijl. De route track is vastgelegd met de app Canua en geïmporteerd in Google Earth.

Het hele zuidwestelijke stuk had ik de wind pal tegen. De totale afstand was 19 km. Bij de vogelkijkhut vlak bij Nederland even een pauze gehouden.
Al met al een prachtige vaarmiddag.
Het kamperen op de Kluft was heel prettig. Het was op het trekkersveld niet druk. Eerst was ik de enige. Later op de dag kwam er nog een vrouw met twee kinderen en op donderdag aan het eind van de middag een stel fietsers.
Het toiletgebouw is perfect en de mensen bij de receptie zijn klantvriendelijk. Je schijnt in het restaurant ook goed te kunnen ontbijten, maar zelf je potje koken is bij het kamperen de helft van de lol. Het kamperen tijdens het trekken met de kajak is ook altijd de helft van de lol dus het potje koken uiteindelijk een kwart van de lol van het trekken met de kajak 🙂

Dit bericht is geplaatst in kayak trips / kajak tochten. Bookmark de permalink.